Quick-guide: Sådan spotter du din allergi

 

Det klør og kradser! De symptomer du oplever ved allergi er mange og forskellige fra person til person. Nogle vil opleve stor grad af irriterede, løbende øjne mens andre oplever en kløende næse, der løber uafbrudt. Fælles for alle symptomer er dog, at de kan være særligt aggressive og hæmmende for en allergikers hverdag i de måneder, hvor antallet af pollen i luften er ekstra højt.

 

Hvad sker der i kroppen?

Lider du af allergi reagerer du på stoffer, der for andre ikke volder problemer. Det skyldes, at dit immunsystem opfører sig anderledes. Når din krop første gang kommer i kontakt med et allergen (for eksempel pollen), bliver allergenet mødt af nogle celler som kaldes makrofager. Makrofager optager pollenallergenet og giver besked til en særlig gruppe af blodceller om at de skal producere et særligt antistof imod allergenet. Dette antistof sætter sig på nogle allergiceller – i fagsprog kaldet mastceller.

Mastcellerne findes i slimhinden i øjne, næse og luftveje. Næste gang et pollen finder vej til slimhinden vil antistoffet på mastcellen være klar til at angribe allergenet. Antistoffet er så at sige klar til at kæmpe mod den fremmede partikel. Problemet i forhold til allergi opstår, hvis flere antistoffer samtidigt angriber partiklen. Så vil mastcellen nemlig briste og derved blandt andet frigive histamin. Histamin gør, at allergikeres blodkar vil udvide sig (derved hæver slimhinden og man oplever fx stoppet næse) og samtidigt er histamin lokalt irriterende, så man kan opleve at få udtalt kløe.

Rhinix_allergisymptomer_nys_kloe

Nys, kløe og løbende næse. De symptomer du oplever ved allergi, minder meget om dem, du også oplever ved kraftig forkølelse. Derfor kaldes det også forårssnue.

Spot din allergi

Lider du af pollenallergi, vil du ofte opleve udtalte “forkølelsessymptomer”. Det er for eksempel kløe i øjnene, irritation i øjnene, løbende øjne samt en kløende, og løbende næse. Derudover kan du opleve voldsomme nyseturer og vekslende tilstopning af næsen. Udover disse typiske symptomer på høfeber, er der nogle som også oplever en generel utilpashed og træthed i hele kroppen. Nogle beskriver det næsten som om de har influenza, når allergien raser.

Netop fordi forkølelse og allergi minder meget om hinanden, kan det være svært at skelne en pollenallergi fra en forkølelse. Pollenallergi er dog som udgangspunkt ofte mere voldsom og så er den sæsonpræget. Oplever du samtidig at dine symptomer varer ved over en længere periode, kan det tyde på allergi. Er du stadig i tvivl om, hvorvidt du har sæsonbestemt allergi?

Sundhedsguiden.dk har lavet en test, der kan hjælpe dig på rette spor. Du bør altid søge læge, hvis du har mistanke om, at du lider af allergi.

Det er vigtigt at du reagerer

Har du mistanke om, at du har allergi eller ved du det allerede? I så fald er det vigtigt, at du reagerer. Mange danskere går rundt med allergiske reaktioner i pollensæsonen uden at være klar over, at det faktisk er allergi de har. Det betyder, at de har en mere besværet hverdag end de kunne have haft, hvis de havde haft mulighed for at få den rette hjælp. Hjælpen kan både være i form af medicin eller ved brug af forebyggende produkter som Rhinix.

Nedsat livskvalitet i sæsonen er desværre ikke det eneste resultat af ubehandlet allergi. Op til 40% af alle med høfeber har allerede eller udvikler senere astma. God forebyggelse af og kontrol med din høfeber kan derved være med til at mindske risikoen for, at du får problemer med astma. Har du mistanke om astma, bør du kontakte din læge. Læs mere om astma, om behandlingsmetoder og astmasymptomer her.