Allergibehandling: Tag kontrol over din allergi

 

Et liv med pollenallergi betyder ofte et kompromis med egen livskvalitet. Skal græsset slås, fodboldkampen spilles eller vil børnene lege i haven, sker det ikke uden din tro følgesvend: lommetørklæder. Mange oplever sågar at allergien i høj grad begrænser dem i deres sociale liv samt i deres produktivitet på arbejdet. Men frygt ikke; med de rette midler kan du kontrollere din allergi og ikke omvendt.

 

Medicinsk behandling

Der findes efterhånden mange allergipiller på markedet som kan lette din hverdag med pollenallergi. På apoteket (og i de fleste danske supermarkeder) finder du allergimedicin såsom næsesprays, antihistaminer og øjendråber, som du kan købe uden recept. Hvis du bruger medicinsk behandling men ikke føler dig godt nok dækket, så kan det være, at der skal stærkere midler i brug.

Før du starter op på ovenstående eller hvis ovenstående ikke er nok, bør du altid konsultere din læge, så I sammen kan få lagt den bedste behandlingsstrategi for dig og din pollenallergi. For nogle med særligt slemme symptomer kan pollenallergivaccination også være en måde at opnå lindring på. Allergivaccination er dog både en bekostelig og tidskrævende affære. Der er typisk tale om en treårig behandling, hvor man enten skal have jævnlige indsprøjtninger eller daglige tabletter med helt små mængder pollen, så kroppen gradvist vænner sig til at kunne tåle dette.

Forebyggende mulighed

I alle internationale retningslinjer for behandlingen af pollenallergi foreslås det, at man undgår kontakt med pollenpartiklerne for derved at reducere eller helt forebygge generne ved allergien. Kan det lykkedes, svarer det jo til, hvordan du har det i vinterhalvåret, hvor der ikke er pollen i luften.

Forskere har netop vist at et lille enkelt næsefilter kan være en måde til at forebygge indånding af pollen og derved undgå allergisymptomerne. Er du på udkig efter en medicinfri løsning, som stadig har vist sig at have en stor virkning på typiske allergisymptomer, så er et næsefilter måske noget for dig. For at du kan få en god oplevelse med næsefiltre, er det vigtigt, at du sørger for at få det sat i næsen, før dagens allergi for alvor har ramt dig. Lykkedes det ikke, vil der gå noget tid, inden de pollen som du allerede har indåndet, stopper med at give problemer – og det vil formentligt være vanskeligere at få startet ordentligt op, fordi din næse måske allerede løber. Men når det lykkedes dig at få sat i næsen inden dine symptomer starter, har forskere netop vist, at mere end halvdelen af brugerne helt kan undgå nys og løbende øjne samt at de oplever en meget kraftig reduktion i løbende næse. Derudover har næsefiltrene også vist sig at mindske sløvhed. Så hvis ét af dine største problemer med dine antihistaminer er, at du bliver forfærdelig træt, så er det måske værd at overveje at kombinere din medicinske behandling med et næsefilter.

Alternative behandlinger

Nogle allergikere har glæde af zoneterapi, hypnose eller akupunktur. Er du interesseret i disse metoder, er det vigtigt, at du har et åbent sind. Der findes nemlig i mange tilfælde enten ingen eller meget lidt dokumentation for nogen gavnlig effekt.

 

Rhinix_Livskvalitet trods allergi

Du behøver ikke gå på kompromis med din livskvalitet bare fordi du har allergi

Kun en tåbe frygter ikke haven

Særligt haveejere oplever i sæsonen, at de ofte ikke kan få det fulde potentiale ud af denne, hvis de eller andre i husstanden lider af sæsonbetinget allergi. Haven er – med dens græs, blomster, træer og buske – et mekka for pollen. Det er derfor usandsynligt, at dit udemiljø kan blive helt fri for pollen. Heldigvis er der en række forholdsregler, du kan benytte dig af, så din have bliver mere allergivenlig. Astma-Allergi Danmark har lavet en pjece om emnet, og giver dig en række gode råd med på vejen. Er du haveejer, og vil du gerne have mere ud af dit udendørsareal? Så læs mere her.